GeNg BLoGGiNg

Wednesday, 26 October 2011

jadikan aku seorang yang tabah



berat mata yang memandang berat lagi bahu yang memikul
ya Allah..jadikanlah aku seorang perempuan yang tabah
mampu berdiri terus meneruskan kehidupan 
bukan masih lagi hidup dalam bayang-bayang kenangan lama
dia telah menemui kebahagian dahulu sebelum aku
dia juga telah mencapai cita-cita dahulu sebelum aku
segala yang terjadi adalah ketentuan dr Mu ya Allah
ikhlaskan lah hati ku menghadapinya
tenangkanlah fikiranku agar dapat meneruskan perjalanan
kehidupan aku pula
temukanlah aku dengan kebahagian yang telah engkau tetapkan
lenyapkanlah dia dr fikiran ku juga dengan kebenaranmu ya Allah
semoga aku juga dapat merasakan kebahagiaan sepertinya
jadikan aku pecinta Mu agar aku tidak berasa keseorangan











...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Thursday, 28 July 2011

HARIMAU MALAYA berduka lara...

ketiadaan NORSHAHRUL amat dirasai,
ketangkasan APEK bukan tandingan SHARBINI,
tiada ape daripada ABDUL HADI,
masuknya FAKRI mnyakitkan hati,
kepincangan pertahanan kerap terjadi,
perjuangan HARIMAU sudah pn mati,
kini SINGA bergembira menari,
K RAJAGOPAL, APA SUDAH JADI,
ke mana perginya SHAKIR SHAARI,
begitu juga RIZAL FAHMI,BADROL BAKHTIAR,
bukan brcakap kerana NEGERI,
ini dilihat melalui PRESTASI.... Renung2kan....
sememangnye ramai peminat yang kecewa tetapi harimau melaya sudah berusaha
mungkin tiada rezki..chaiyok2 untuk mase akan datang...go Malaysiaaa...muahahahaha...

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Sunday, 24 July 2011

Kisah hati

sukar jika kita mahu jadi yang terbaik untuk semua orang
kita juga sukar mencari yang terbaik untuk diri kita
apa yang sudah terjadi dan bakal terjadi 
sememangnya sudah lama tertulis untuk kita
tiada siapa mampu menghalangnya 
jika sudah sampai masa dan ketikanya
dimata orang, kita nampak tersenyum,
gembira juga bersenang hati
tiada siapa tahu apa yang sedang kita fikirkan
seperti hubungan persahabatan 
juga percintaan yang dikurniakan Allah..
tidak selamanya bahagia
tidak selamanya berduka
juga belum tentu akan bersama untuk selamanya
kisah kita mungkin sudah sampai ke penghujungnya
empat tahun berlalu dengan seribu macam rasa
mencari keredhaan ilahi adalah jalan yang terbaik
semoga kisah hati ini akan bertemu keputusannya


...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Thursday, 2 June 2011

PeLancaRan aLBuM PM kita

assalamualaikum
sangat letih tapi seronok..(dapat makan free)..
baru jek balik dari majlis pelancaran album PM kita
yang di rasmikan oleh YB Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim
Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan
Thanks to JASA Malaysia coz invite kami
as wakil karisma UKM tuk join program ni..
tahu pelancaran ni di buat kat mane?
alaaa...kat bangunan warisan sebelah dataran merdeka je tuh..hhuhu..
sape kate artis jek ade album..PM pon ade..huhu
dalam album tu ade 10 lagu..
fully nyanyian ND lala..
pas ni leh la dengar kat TV or radio and
klu rase minat gle kat ND lala tuh..
leh la g bli album die...
kitorang dah dapat free jek tadi...heeheee..
sambil-sambil tu...sempat la kitorang duk snap pic 
ngn kak sharifah shahirah as pengacara kita td..
memang tak sombong and peramah gle..
totally best la n bukan senang dapat peluang macam ni..

 

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Tuesday, 31 May 2011

tak PerNah Ade DaLaM seJaRah

Assalamualaikum semua...
pejam celik pejam celik..lagi 3 minggu habis short sem..
pas ni boleh bercuti sampai raye..
tadi aku baru jek habis mid exam paper entrepreneurship..
bace terang-terang ye..sebut betul-betul ye..haha
tahu soalan ape yang die tanye td..
soalan nya berbunyi begini....
tuliskan name buku teks beserta nama pengarang nye..
dan tuliskan nama penuh professor yang mengajar kita...
haaa..terkejut kn..dari aku sekolah tadika..
xpenah dalam sejarah hidup aku dapat soalan exam mcm tu
ni kat universiti boleh plak tanye soalan tu
nasib baik die x tanye sape name jiran prof aku tuh..
haha...dalam keadaan mata aku yang sayup-sayup celik td..
aku jawab je la pape yang terlintas...
sebab aku x penah telek plak tajuk buku tu..
heeee....nak lelapkan mata dlu ni..esok ketemu lagi..
sekian...^__^

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Monday, 30 May 2011

seLaMat PenGantin BaRu Along...

Assalamualaikum semua..
ni nak share kat korang time wedding my sis aritu
 huhu..baru berkesempatan nk post kat cni ari ni
cube tgk ni...ni pic abg ku yg terhensem ngh nikahkan abang ipar kami..hehe
tgk sape yg lebih neves..kihkihkih

ni time my sis pas akad nikah..
cewaahh..bunge-bunge nampak dah jd milik orang...huhu
yang pic bawah ni dorang ngah berkhatam al-quran
time ni la nak tunjuk bakat-bakat terpendam
yang tak dapat nak tunjuk time kapel2 dlu..
kihkihkih.....

yang ni plak,pic sanding diorang laa..kuning gtu..
cantik jugak akak aku ni..ngehngehngeh..
sejak bile sungguh sopan..
sangat terkesima....:p
yang ni aku lah dah kepenatan jd camerawoman
duk berehat ngn nenek, tunggu mane tau ade orang nak hulur salam kaut kat aku
hahaahhaa..korang tau ke salam kaut tu ape..??
hehehe..
pic yg seterusnya ni sume time kitorang duk mengantar 
my sis bertandang uma mak mentua dia laa
dapat la aku merase nek pelamin sebab kena jd pengapit..hehehe..
siap sewa 1 bas nak bawak sume mak cik2 n pak cik n jiran2 
yang dah banyak tolong time wedding aritu..




yang ni pic kami se family

p/s: dah tgk kn..doakan kebahagiaan my family n my sis.semoga bahagia hingga akhirnye 
and cpt2 dpt baby,sbb xsaba nk dpt ank buah..haha

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Monday, 23 May 2011

virus dah hilang..yeahhh..

assalamualaikum sume...
baru hari ni ade mase nak mengupdate blog ni ha..
ntry ni buat sebenarnye nak ucap time kasih kat sorg blogger ni
sebab dah ajar sy buang virus yang datang tanpa di undang kat blog ni haa..
yeeahh..dah lame si virus ni bertapak,ade lah 2 3 minggu..
xtahu nk buang cane..
dengan bantuan wan cikgumuzik ni...
settle problem saya..so...time kasih bebanyak..
credit to....
big clap for him...hehehe...
gud nite...


...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Wednesday, 11 May 2011

Nur Kasih tHe MoVie..Like2 ReMy Ishak..!!

Assalamualaikum sume..
dah lame rasenye x mengupdate blog ni haa..
ni nak cte pasal cte feveret...heeeheee..
xsaba nak tunggu 19 hb ni..khamis minggu depan ye..
nak pi serbu wayang nk tengok cte nur kasih..
boleh tenung-tenung remy ishak skali..ahaakkss..
cute, cute,cutest..haha..
Filem ni sambungan drama bersiri die yang ending nye hari tu mmg xbest
and macam tergantung jek..
so dalam filem ni nanti tahu la ending die ape..hee..
pada sape yang xpenah tengok drama bersiri die..
ni nak cte ckit lah..
cte nye pasal cinta antara Adam ngn Nur
serta kasih seorang abang, Aidil pada adiknye, Adam...huhu..cukop la tu..
khamis depan pakat ramai2 kite g tengok yeh...
 
gud luck to Khabir Bhatia......^__^


...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Saturday, 7 May 2011

tulisan untuk Ibu...

tiada insan setanding ibu..menjaga mendidik tak pernah jemu
bersabar menghadapi tingkah laku kami berlima
berdoa tak pernah putus untuk kami..
seawal pagi bangun hidangkan makanan
menghantar kami keluar rumah 
melihat sehingga kami hilang dari pandangan
setia nya ibu menanti kami pulang dari sekolah
kini, aku sudah besar
begitu juga abang,akak dan adik adikku
teruskan hidup berjauhan dengan ibu untuk buktikan dan
mencari kejayaan untuk kebahagiaan ibu juga ayah tercinta
tanpa ayah disisi..ibu tabah hadapi semuanya
kasih sayang tak pernah luntur
xpernah juga ibu merungut membesarkan kami
sesungguhnya..sayang aku pada ibu tak dapat aku ceritakan
semoga ibu sentiasa diberi kesihatan yang baik
dan kebahagiaan kami berpanjangan...amin..
seLaMAt hArI iBu..we LuV u...
ikah,ude,ibuku,angah,adik n along

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Thursday, 5 May 2011

TahNiaH Adikku SaYanG

Assalamualaikum sume..
semalam kan aku dapat berita sedih..
hari ni dapat berita gembira plak...rezki siapa yang sangka...
sangat gumbira untuk kejayaan adik..
syukur alhamdulillah sebab dapat sambung blaja kat uitm
cipta sejarah sebab sume adik beradik xde yang join uitm...
huhuhu..along um..angah uum..aku ukm adik sorg lg maktab 
and adik bongsu aku ni uitm..heeee..variety kan..
ude bangga ngan adik..pas ni dapat gelaran mahasiswa/i
ude nak cakap banyak3 tahniah..
blaja rajin-rajin..pandai jage diri and jangan lupa solat...
buat yang terbaik untuk diri dan keluarga..
kalau ayah ada lagi..mesti ayah sangat hepy....
hmm..korang nak tgk x adik bongsu aku ni..hehe..
adik bongsu aku..ude sayang adik..^__^


...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Allah lebih sayangkan die...

Assalamualaikum sume...
ada berita sedih nak bagi tahu...
pertama sekali takziah untuk my sayang dan keluarga 
atas pemergian ayahanda tercinta tepat jam 7.50 pagi tadi.....
semoga tabah hadapi dugaan ini dan terimalah dengan hati yang redha..
kita senasib..kita juga sudah kehilangan insan yang paling berharga dalam hidup ini..
apa-apa pun..kehidupan ini mesti diteruskan..
dugaan ini insya'Allah akan lebih mendewasakan kita...
Kita masih ada ibu yang sangat menyayangi kita....
hargailah dan jagalah dia sebelum dia pergi...
sama-sama kita berdoa semoga roh arwah ayah sentiasa tenang disana..
sentiasa berada di bawah perlindunganNya..
juga di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..
Al-Fatihah........

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Tuesday, 3 May 2011

ShoRt SemM...BosAn!!...

Assalamualaikum sume..
tgk tajuk tu..mesti tau kenapekan...xde tajuk n cite nak cite sebenarnye..
sebab bosan yang tahap dewa ni la aku buat ntry..
arini merupakan 1st day tuk sem ni..tp short sem jek..
aku baru balik ukm ni maghrib td..so klas pg td ponteng la kan..
bkn sengaje tp terpakse sebab xdapat tiket nak blk cni semalam..
sampai cni jek..tgk2 hostel mcm xde orang jek..
boleh dikire la bape ketul yg ade ni haaaa..
(dlm hati..baik aku balik cni ahad nnti jek..hmm..)
di sebabkan aku x de rumate,aku pon lari duk pindah bilik membe aku..
dorang sume memang xde rumate..so single2 je la tuk sem ni..
napelah sunyi sangat hostel ni..
rase bosan dah mule menguasai..hahaha..ni baru ari pertama ni
hari seterusnye cam mane la aku ni kn..
dah takdir kos aku ade short sem..so follow the flow je lah..
esok ni nak buat pe ek pas abis klas...............???..hmmm...
esok sambung cte..kite tdo dlu lah ye...
sebelum tdo meh tgk pic ni..cute kn....
hehehee....gud nite..

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Friday, 29 April 2011

sebulan sebelum majlis perkahwinan...

letihnya badan..mase ni cepat je gerak..
boleh plak nak renovate umah lagi..
bila nye nak kemas umah ni....
kesian kat abg cik chemm yang sorang ni..
sume die kena buat..eh..tp cik chemm pon tolong jugak tau..
satu family gotong royong renovate umah..
mak yang dah lima puluh lima tahun pon join skali...
mudah-mudahan sihat berpanjangan..amin..
tapi tuk pengetahuan sume..bkn cik chemm yang nak kawin
kak long cik chemm laaa..hahahaa..
jgn terkejut atau rase tertipu plak deh..
doa-doakan lah sume nye berjalan lancar..
jemput lah datang umah nanti klu x malu..^__^...

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Thursday, 28 April 2011

aku masak ayam peNyEt..:-)

mud arini ialah sangat rajin..heeeheee..
walaupon cuti seminggu je..dapat gak berbakti kat mak hari ni..
arini aku masak..kahkahkah..anak sape la ni yg baik..hee..
resepi ayam penyet ni dah berzaman aku simpan dlm lappy ni haa..
niat tu mmg ade nk try masak..
akhirnye jadi aku buat hari ni..
pedas plus pedas n pedas..mmg hot n mmg sedap la..
tp kan mak edit2 ckit sbb aku buat sambalnyer tawar..
kire aku lom nak kawin lg lah ni mak cakap..
ngehngehngeh...
berangan-angan nak niaga kat bazar ramdhan la nnti.,.
line clear sbb cuti sem...kite tengok je lah nnti ye..
jadi ke x..aku mmg suke pasang niat awl..
ade ke orang nak beli..hahaha..



...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Sunday, 24 April 2011

"....Jauh kau pergi....."

huuhhh...sangat letih hari ni
tp rase nak menaip sesuatu walaupon pnt..
balik dr jb td sampai kl terus jek g pesta buku..
jeng jeng jeng..tajuk entry tu tajuk novel yg baru beli td la..
hehe..mulanye nak beli 3 novel...tp setelah di tambah2 campur2 darab n bahagi..
ngn keadaan ekonomi yg ngh nyawa-nyawa ikan ni..
dapat beli 1 jek la..hahahaha...
inilah novelnye....karya dhiya zafira..
orang kate best novel ni..xtau la sejauh mane best nye tu sbb lom bace lg..heee..
sebenarnye sok ade exam..last paper tuk sem ni..
paper hubungan etnik..harap-harap sok dapat jwb..
mmg la dapat jawab sebab kena kaler2 je mane yg nk di kaler..kn3..
ok lah..cukup takat ni jek..nak sambung study..

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Sunday, 17 April 2011

aku tahu DIA bisa bahagiakan aku

Ya Allah...
andai dia benar jodoh aku...jauhkan lah 'dia' dari pandangan aku...
andai dia di takdirkan untuk aku..hilangkanlah 'dia' dari ingatan aku...
kerana semakin aku jauhi 'dia'..terasa semakin dekat 'dia' datang...
Ya Allah....
semaikanlah perasaan sayang dan cinta aku padanya 
sekuat dan seteguh kasih dan sayang yang pernah aku curahkan pada 'dia'
sesungguhnya aku mahu 'dia' mati dari ingatan aku..
aku mahu dia di dalam hati...minda.....dan fikiranku
kerana aku tahu....dia menyanyi aku....
kerana aku tahu...aku juga menyayangi dia 
kerana aku tahu....dia lah juga peneman aku tidak kira waktu...
kerana aku tahu....dia yang bisa membahagiakan aku..
dan kerana aku juga tahu....
kasih dan sayang  serta cinta sesama manusia itu juga datang dari
kasih dan sayang cinta manusia kepada mu Ya Allah....


...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Friday, 15 April 2011

aji terkena....noy terselamat.....

seharian meluangkan masa untuk buat persiapan besday aji
a. k. a fatiha abd razak
ke metro kajang tuk carik kek....hadiah..belon..n macam2 lagi la..
dalam hati nak beli tepung gandum sekilo..
tp xpayah la...nak jimatkan kos..hahaha..save bajet..
kek coklat kegemaran aji kami beli..
ni la kek nye....

redah ujan yang lebat..peluk2 kotak kek tu x nak bg kena ujan..
heheheeee.....sumenye sbb nak sampai kolej b4 maghrib...
bergerak cepat..jalan pon kena cepat-cepat
plan mlm ni walaupon xberapa nak jadi
tp aku berpuas hati...
akhirnya aji terkena....lakonan pelakon-pelakon yang menjadi
gaya memang macam dah biase menipu orang..haha...
dan aku lah perancang a.k.a director hal ni.. 
sakit perut menahan gelak...kerusi patah tak di duga...
sumenye akan jadi satu kenangan yang tak dapat aku lupakan 
mesti akan aku rindu saat2 ngn korang bila dah grad nnti...
HEPY BESDAY AJI N NOY..siap sedialah tuk next year...
lebih dr itu akan aku rancangkan....

ni la mangse kejadian....AJI TERKENA BEB..huhu...



...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Wednesday, 13 April 2011

bila hati mula berkata

KOSONG...
Tiada kata mampu terucap...
Bibir bergetar, tidak tertanggung menahan hiba...
Hanya titisan jernih meniti di pipi...
Saat mata terpejam rapat, melepaskan pilu yang amat.

Haruskah begini? Kenapa perlu lemah?!
Kenapa perlu kalah dengan jeritan hati sendiri???.......

Kata hati : Aku sedih...aku dah tak tahan menahan semuanya...cukuplah! Biarkan aku lepaskan segala rasa yang terpendam...! Izinkan aku...

Kata bibir : Sabarlah hati...kau kuat! Cekalkanlah dirimu! Jangan biarkan 'mereka' tahu apa yang kau rasa...aku akan cuba membantumu, wahai hati.
Kata Hati : Yaaa...sudah lama aku cuba cekalkan diriku...tapi, sampai bila? bukan aku saja, malah jiwa sendiri sudah memberontak!
Kata Akal : Hati, jangan ikutkan sangat kata-katamu itu. Aku akan cuba bertindak rasional. Bibir, kau jangan bimbang. Rahsia hati akan kujaga....
Kata Bibir : Itulah yang sebaiknya...(sambil mengukir senyuman)
Kata Mata : Tapi, aku juga sudah tidak tahan! Tak tertanggung lagi menyimpan bebanan ini. Izinkanlah aku luahkan ia (air mata).
Kata Akal : Jangan mata! Jangan titiskan ia... kau juga perlu kuat! Jangan terlalu mudah menitiskan 'air' mu itu...ia sangat berharga mata...

Namun, mata tidak mampu lagi menahannya, bibir cuba memujuk, tetapi desakan hati lebih kuat... hati dan jiwa bersatu memberontak, mengalahkan akal yang cuba berfikir rasional,...bibir turut menjadi goyah walaupun cuba mengentalkan diri....akhirnya, mata berjaya menumpahkan air yang selama ini dikandung penuh tabah...

Kata Hati : Ahhhh...sekarang aku sudah lega...
Kata Akal : Oh, hati. tidak fikirkah kau, sekarang aku pula yang merana...
Kata Hati : Mengapa pula?

Kata Akal : Aku tidak tahu bagaimana caranya untuk aku melupakan semua yang menyebabkan kau bersedih...aku tidak pandai memujuk-mu wahai hati.

Kata Hati : Tidak mengapa, akal. Aku sudah lega kerana berjaya melepaskan keluhanku. Jangan kau bimbang untuk memujukku. Sekarang, Kau hanya perlu mengikut kata-ku.


Kata Akal : Apakah katamu?
Kata Hati : Bergembiralah! Jangan difikirkan lagi perkara yang menyedihkan itu...Fikirkan setiap perkara yang menggembirakan aku...hanya itu yang perlu kau lakukan sekarang.
Kata Akal : Baiklah, aku akan cuba memanjakanmu hati...sekarang apa yang kamu mahu, wahai hati?
Kata Hati : Aku mahu Hepy! Aku mahu enjoy! Pasang lagu kuat-kuat dan hiburkanlah aku!
Kata Akal : Baiklah!

Akal mengarahkan tangan agar memasang lagu yang menghiburkan hati, sedang mata kembali ceria dan bibir mula menguntumkan senyuman yang cukup berharga dan tiada lagi kepura-puraan!
"...Setenang air di muara, jangan disangka tiada buaya...
...Semanis senyuman di bibir, jangan diduga tiada getir..."




...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Friday, 25 March 2011

bila kita mudah memafkan...

silap sendiri kah jika kita mudah memaafkan 
adakah aku orang yang tidak menyayangi diri aku sendiri
membiarkan orang lain melukai diri ini
bukan itu yang aku pinta dan 
bukan itu juga kemahuan aku
dengan memberi kemaafan
hati yang hiba boleh menjadi reda
hati yang terluka juga boleh menjadi ceria
tapi mampukah aku menyembuhkan luka
yang sering ada dan belum sempat pulih...
jika sering kali aku terluka dan terus memberi kemaafan
adakah kebahagiaan akan aku miliki
aku juga mahu hati ini sentiase ceria..
aku juga mahu diri ini tidak dilukai lagi
kerana diri ini adalah anugerah Allah yang sangat bernilai

...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..

Wednesday, 23 March 2011

kempen Menderma Darah

ni kali ke 2 ukm ade kempen derma darah tuk sem ni
wahh..nampak sgt student ukm banyak menderma darah
tu yang nak buat sampai dua kali dlm 1 sem..
huhuhu..kitorang pon amik kesempatan la nak jadi urusetia
padahal bukan ahli BSMM pon..
tapi join saje..carik pengalaman nak tgk org cucuk2 jarum ni
2 org syg aku ni g derma darah..
aku nak derma x lepas sebab underweight..hahaha..
kena carik lagi 2kg baru leh lepas nak derma..
ngehngehngeh..selamaattt..
nice xperience n best laaa..enjoy...












...time kasih sudi bace..awk komen,sy suke..^__^..